אבקש לצרף אותי לרשימת הדיוור של "בודהיזם בישראל" כדי לקבל מאמרים, כתבי עת, עדכוני פעילויות ודברי פרסום בנושאי בודהיזם מעת לעת
“אוולוקיטשוורה” הוא הבודהיסטווה של החמלה, כלומר זה שעבור הבודהיזם בזרם המהאיאנה מגלם במהותו את תכונת החמלה (קרונא) שהיא אחת משתי התכונות הבסיסיות של הארה (יחד …
אופקהא היא הרביעית מארבעת “התכונות הנשגבות”. היא מתורגמת בדרך כלל כאיזון התודעה, השתוות הנפש או שלווה. זוהי היכולת להיות בתודעה שקטה בכל סיטואציה או חוויה, …
“תשומת לב לנשימה” (אנאפאנה – שאיפה ונשיפה, סטי – תשומת-לב) הינו אחד מהתרגולים החשובים ביותר להשגת ריכוז ופיתוח תובנה (ויפַּסַנַא) לגבי מאפייני המציאות. המתרגל שוהה …
שבע “הנטיות” או “הדפוסים”, מחלקות את פני האדם לשבעה סוגים, בהתאם לתכונת אופי דומיננטית אשר “מנהלת אותם”: (1). (נטייה ל) “השתוקקות חושית” (קאמא ראג’א) (2). …
אסאווא (“שטפים” או “קלקולים”) הם ארבעת הנטיות הבסיסיות והעמוקות שקיימות בנו ופועלות בתור “הגורמים המדביקים” אותנו למעגל (הלידות מחדש/ סמסארה): (1) “קאמה-אסאווא”- הקלקול של תשוקות …
בארדו מתורגם כ”מצבי מעבר” או “מצבים שבין לבין” ומתייחס לחיבור ולמעברים שבין החיים, המוות והלידה מחדש של האדם (אותו שטף פסיכו-פיזיקאלי שאנו רגילים לכנות “ישות”, …
התרגום המילולי של “בארדו טודול”, המכונה לפעמים גם “ספר המתים הטיבטי” הוא: “הגאולה/ השחרור באמצעות שמיעת (התורה הגדולה) של הבארדו” (מצבי מעבר – ראה ערך …
בהאוואנא או “פיתוח התודעה” (הפירוש המילולי הוא: “יצירה” או “שאיפה לקיום”) היא מה שבדרך כלל מכנים במערב באופן כללי, בתור “מדיטציה” (אם כי עם הבנה …
“ברהמה” פירושו – נשגב, מרומם או שימושי. “ויהארה” פירושו – מצב שהייה או משכן. והכוונה היא לארבעה סוגים של “מצבי תודעה גבוהים”, אשר קרויים גם …
ג’האנה מתורגמת בדרך כלל כ”ספיגה” ולעתים כ”טרנס” או פשוט כ”מדיטציה”. המונח מתייחס בעיקר לארבעת מצבי הספיגה המדיטטיביים הראשונים (הממוספרים בתור ג’האנה 1-4) השייכים ל”ספירות/עולמות של …
“דוקהה” מתורגמת בדרך כלל כסבל, וכן כקושי לשהות בסיטואציה, ואף כתסכול. עם זאת, אין המושג מוגבל לסבל במובנו היומיומי והוא מבטא את הטבע הלא מספק …
“ויפאלאסא” מתורגמת בדרך כל כ”סילוף”, “עיוות” או “סטייה”. הכוונה היא לאופן שבו אנו מעוותים את הבנת המציאות ולא יכולים לראותה כפי שהיא באמת. כפי שמסביר …
ויפאקא היא “תוצאה קרמאטית”. היא מתייחסת לתוצאה של כל תופעה מנטאלית שהיא ניטראלית מבחינה מוסרית (כלומר: לעלייתה של תחושה גופנית נעימה, לעלייתה של תחושה גופנית …
“תובנה” או “הבנה חודרת” (וי=לתוך, ישירות, חודרת. פסאנא=ראייה, הבנה, התנסות) הינה ראייה בהירה ואינטואיטיבית של התופעות המנטאליות והפיזיקאליות, עלייתן ודעיכתן, וראייתן כפי שהן באמת, בהקשר …
“טונג לן” הינו תרגול שמקורו בבודהיזם הטיבטי. פירושו המילולי הוא “לקיחה ונתינה” והכוונה ללקיחת הסבל והכאב של האחרים ונתינה של כל מה שהאחרים מצפים לו …
מודיטא היא השנייה מארבעת “התכונות הנשגבות”. היא מתורגמת כ”השתתפות בשמחת האחר” או “שמחה בהצלחת האחר”. היא שונה מסתם “פרגון”, בכך שאינה מותנית בזהות האחר, בקרבה …
“מטה” היא הראשונה מארבעת “מצבי התודעה הגבוהים”. היא מתורגמת ב”אהבה ללא תנאי”, “אהבה חומלת” או “ידידות”. היא שונה מסתם “חיבה” בכך שאינה מותנית בזהות האחר, …
מוות, בשימוש היומיומי שלנו, מציין את הפסקתו של אלמנט החיוניות והיא מתייחסת לתקופת חיים יחידה. מכאן שמדובר על הפסקת תהליך החיים הפסיכו-פיזיקאלי, של מה שאנו …
חמשת הניוורנה (המכשולים) הם חמש תכונות המהוות מכשולים לתודעה – “מעוורים” את היכולת לראיה מנטאלית: 1. תשוקות חושיות – קאמהצהאנדה 2. דחייה/איבה – וְיַאפַּאדַה 3. …
סאמסווא שפירושו המילולי “ידידות” או “חברות”, מדבר על שני סוגי הידידים שיכולים להיות לאדם ועל השפעתם עליו, בכול הקשור להתקדמות בדרך הרוחנית, לפיתוח מוסר וחוכמה …